Es presenta el mapa de fosses de la Guerra civil i la repressió del franquisme

El Ministeri de Justícia va fer públic el passat divendres 6 de maig el mapa de fosses comunes al territori espanyol en les quals es troben enterrades les restes mortals de persones desaparegudes durant la Guerra civil espanyola i la posterior repressió.El mapa conté més 2.246 fosses classificades en diverses categories: no intervingudes, desaparegudes, traslladades al Valle de los Caídos i exhumades totalment o parcialment. De les dades es desprèn que hi ha fosses en totes les comunitats autònomes, de les quals gairebé la meitat es troben al territori d’Aragó, amb 594 fosses, i Andalusia, amb 492. Si bé es cert que la comunitat amb més fosses exhumades és Castella i Lleó.

Les dades incloses han estat aportades per les administracions autonòmiques que han signat convenis de col·laboració, i per les associacions o entitats de recuperació de la memòria històrica que han rebut subvencions del Ministeri de la Presidència per a aquesta tasca d’investigació.

El lloc web www.memoriahistorica.gob.es té com a objectiu acomplir la Llei de la Memòria Històrica pel que fa a la reparació i reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, i incorpora, a més del mapa de fosses, uns cercadors de fosses i de víctimes.

Les dades incloses sobre els llocs d’enterrament, alguns ja desapareguts, però dels quals es coneix la localització,  són bàsiques per la qual cosa aquells ciutadans que desitgin accedir a una informació més completa s’han d’adreçar a l’Administració o a l’Entitat que ha proporcionat la informació.

La informació incorporada a hores d’ara és una primera aproximació o versió inicial del mapa, i aquest s’anirà emplenant de manera continuada i dinàmica, ja que encara falten per indicar llocs d’enterrament ja localitzats, i que estarà subjecte tant a la incorporació de noves localitzacions com a una actualització constant de les dades incloses en fosses ja localitzades. Cal advertir que la localització dels llocs d’enterrament al mapa no es correspon amb les seves coordenades geogràfiques reals, atès que els símbols es troben a sobre del nucli de població en què es troben ubicades les fosses.

Mapa de fosas en España

A Catalunya el Memorial Democràtic, en col·laboració amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), fou pionera a l’Estat espanyol, ja que va presentar el 9 de novembre de l’any passat el Web de fosses i repressió que inclou el mapa web de les fosses comunes a Catalunya, el qual amplia i detalla fins a 237 el nombre de restes geolocalitzades.

Mapa de fosses a CatalunyaEn fi, no podem estar més d’acord amb el titular del diari Público de dia 5 de maig, el mapa de fosses dibuixa una Espanya repleta d’història sense justícia.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap trackback.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: