La justícia internacional davant dels crims del franquisme i la solidaritat amb Baltasar Garzón, a debat a Casa Amèrica Catalunya

Us recordem que demà tindrà lloc l’acte a Casa Amèrica Catalunya en què intervenen, entre altres, Carlos Jiménez Villarejo, José María Mena i Carlos Slepoy

El dijous 27 de gener, a partir de les 18:30 hores, Casa Amèrica Catalunya acollirà una doble sessió centrada en la posició de la justícia internacional sobre els crims del franquisme i la resposta ciutadana de solidaritat envers el jutge de l’Audiència Nacional, Baltasar Garzón, apartat del seu càrrec per iniciar una investigació judicial d’aquells delictes. En la vetllada participaran, entre d’altres, l’exfiscal Anticorrupció, Carlos Jiménez Villarejo; l’advocat i Premi Joan Alsina de Drets Humans Carlos Slepoy, un dels impulsors de la querella pels crims del franquisme presentada davant els tribunals argentins, i l’exfiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, José María Mena.

En primer lloc es presentarà el llibre “La solidaridad con el juez Garzón”, d’Editorial El Páramo. Carlos Jiménez Villarejo, un dels juristes més involucrats en la reivindicació de responsabilitats penals pels crims del franquisme, ha coordinat aquest volum, el qual recull escrits, comunicats, acords, articles, resolucions judicials, fotografies i una cronologia dels esdeveniments de la persecució contra el jutge Garzón. En paraules del mateix Jiménez Villarejo, aquest llibre “és l’expressió de la solidaritat cívica nacional i internacional amb un jutge, en Baltasar Garzón, perseguit penalment pel Tribunal Suprem d’Espanya per haver-ne exercit les funcions pròpies d’un Jutge d’Instrucció: investigar delictes”.

El llibre, entre altres documents, inclou l’acte del 16 d’octubre del 2008 pel qual Garzón obria la investigació judicial dels crims del franquisme i on es xifrava en 114.266 els desapareguts a Espanya entre 1936 i 1951. També uns 30.000 nens d’aquella època, fills de mares republicanes, van desaparèixer “legalment”, amb pèrdua de la seva identitat, encara pendent de recuperar 60 anys després. Garzón els considera víctimes d’un pla “sistemàtic desenvolupat amb voluntat criminal per tal que les seves famílies, considerades no idònies en no encaixar amb el règim, no tornessin a tenir contacte amb ells”.

En la presentació del llibre intervindran Ricardo González Mestre, d’Editorial El Páramo; Montserrat Armengou, periodista i documentalista de TV3; Manel Perona, president de la Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya; José María Mena, exfiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i el mateix Carlos Jiménez Villarejo.

Tot seguit, a partir de les 20 h, Carlos Jiménez Villarejo i l’advocat argentí Carlos Slepoy abordaran la posició de la justícia internacional envers els crims del franquisme en un col·loqui , organitzat conjuntament amb la Plataforma contra la impunitat i moderat pel director general de Casa Amèrica Catalunya, Antoni Traveria. En el debat s’aprofundirà en les perspectives de la querella presentada davant dels tribunals argentins sobre aquest assumpte. Carlos Slepoy, Premi Joan Alsina de Drets Humans 2009, guardó que impulsa Casa Amèrica Catalunya, és un dels propulsors d’aquesta iniciativa que apel·la a la intervenció de la justícia internacional.

“Es fonamenta en una idea completament assentada a la comunitat internacional per la qual les lleis d’amnistia o punt final no tenen validesa davant crims contra la humanitat o genocidi”, ha explicat Slepoy, que també considera “absurd” el fet que Espanya hagi exercit un paper “molt important” en la vessant judicial dels crims de les dictadures xilena i argentina i sigui incapaç d’actuar en els comesos durant el règim franquista.

 

Nota de premsa

Més informació al web de Casa Amèrica Catalunya: http://www.americat.net/

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap trackback.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: