Prohibido recordar/Debekatuta dago oroitzea: estrena del documental a Barcelona i xerrada amb els directors

Ha plogut molt des de 1944, any en què es va tancar la presó de dones de Saturraran, i malgrat això molt pocs coneixen la cruenta història d’aquesta presó. Tot i que a poc a poc es van aclarint alguns dels punts foscos de la Guerra civil i la dictadura, el silenci segueix regnant. Encara són molts els oblidats i queda molt per recordar…

Un antic balneari de luxe, convertit en seminari i finalment en presó, situat a la platja de Saturraran (Mutriku-Biscaia), va albergar una de les més grans i més cruels presons del Règim franquista. Per decret del general Franco, Saturraran es va convertir en presó de dones qualificades com a “extremadament rebels i perilloses” per al “nuevo orden de España “. Unes dues mil dones republicanes d’edats compreses entre els 16 i els 80 anys provinents de tots els llocs d’Espanya, van ser-hi empresonades entre 1937 i 1944. Avui dia no queda cap vestigi dels edificis que van albergar la presó, que van ser derruïts el 1987.

El documental es va estrenar el passat 22 de setembre de 2010 a la 58a edició del Festival de Cinema de Sant Sebastià. Gràcies al documental “Prohibido recordar” es dóna veu a algunes de les últimes supervivents d’aquell cruel internament i a algunes de les filles de les dones allà internades. Tal com afirmen els joves directors Josu Martinez i Txaber Larreategi, el documental es titula “Prohibido recordar / Debekatuta Dago oroitzea” perquè aquestes dones van ser silenciades no només durant la dictadura sinó que foren silenciades per segona vegada en la Transició, i des de llavors han passat més temps en silenci que durant la dictadura.

La presó de Saturraran era gestionada per monges mercedàries, que tractaven amb extrema crueltat a les preses, aplicant una disciplina fèrria i sotmetent-les a tortures i càstigs inhumans. Moltes de les mares van ser separades dels seus fills que van anar a parar al Auxili social i es van donar en adopció. Les presoneres es trobaven amuntegades, ja que tot i que la presó tenia una capacitat per a 700 preses, el nombre d’internes mai va baixar dels 1.500. No es pot saber amb exactitud el nombre de morts al penal ja que en molts casos es van traslladar les recluses i els nens malalts de gravetat a hospitals propers, si bé segons el registre allà hi van morir 116 dones i 56 nens.

La Plataforma Contra la Impunitat —en la seva voluntat de recuperar la memòria dels oblidats de la Guerra Civil i la dictadura— organitza, amb la col·laboració de Films59, l’estrena a Barcelona del documental “Prohibido recordar”. La projecció tindrà lloc el proper divendres 17 de desembre de 2010 a les 19 h. a la sala Mompou de la seu del Grup SGAE a Catalunya (passeig de Colom, 6).

Comptarem amb la presència dels directors del film Josu Martinez i Txaber Larreategi, i amb la intervenció de Ricard Vinyes, professor d’Història Contemporània de la UB i de l’escriptora Carmen Domingo, que reflexionaran sobre les presons franquistes i sobre la repressió de les dones republicanes durant la guerra i la posterior dictadura.

Projecció del documental i xerrada

Prohibido recordar
Data: divendres 17 de desembre de 2010
Lloc: sala Mompou, seu del Grup SGAE a Catalunya. Passeig Colom, 6. Barcelona
Hora: 19.00 hores

Documents relacionats:
Invitació
Nota de premsa (català)
Nota de premsa (castellà)

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap trackback.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: