XI Jornadas El Maquis en Santa Cruz de Moya. Crónica rural de la guerrilla española. Memoria Histórica Viva. 1, 2 i 3 d’octubre de 2010

L’Associació sociocultural La Gavilla Verde organitza les XI Jornadas El Maquis a Santa Cruz de Moya (Cuenca), una iniciativa que va començar l’any 2000 i que ara arriba a la seva onzena edició consolidada com a una plataforma de reflexió, divulgació, coneixement i reconeixement de l’Espanya oblidada.

Un dels eixos temàtics de les jornades seran les polítiques públiques de la memòria en què es tractaran les experiències del programa aragonès “Amarga memoria” i del Memorial Democràtic de Catalunya.

Com ja és habitual es presentaran els treballs d’exhumació portats a terme per la Secretaría de Desaparecidos de La Gavilla Verde en col·laboració amb el Grupo Paleolab i es presentarà l’informe tècnic de les exhumacions realitzades a Albalat dels Taronjers i Benagéber.

Les jornades comptaran amb la participació de juristes per tal d’analitzar la situació actual de la justícia en relació als crims realitzats durant la dictadura, i en concret de la incomprensible imputació del jutge Garzón per tractar d’investigar-los.

Els espais especialitzats se centraran en la presència de les associacions franceses que treballen en mantenir viva la memòria de la participació dels espanyols en l’alliberament de França i els treballs que es realitzen en l’actualitat des de diversos fronts, des de la recerca a la reivindicació.

El cas de Catalunya es tractarà en profunditat atès el seu interès tant per la seva proximitat a la frontera i la seva immersió en les rutes emprades per a la infiltració d’homes des de França, com per la gènesi del moviment reivindicatiu de postguerra que s’hi va conformar i que esdevingué de la fugida de milers de persones dels seus pobles que varen trobar acollida en el desenvolupament industrial.

La tarda del dissabte es presentaran diverses investigacions que s’estan duent a terme, la majoria d’elles noves i que abasten el territori peninsular.

Per a més informació cliqueu en el següent enllaç.

Podeu veure el programa provisional clicant aquí.

Nuestra propuesta será la de reflexionar sobre las políticas públicas de la memoria. Dos experiencias nos han parecido especialmente enriquecedoras. El programa aragonés Amarga memoria y el catalán Memorial Democràtic. Hemos invitado a sus directores para que puedan venir y darnos a conocer qué son esos programas, sus objetivos y el desarrollo de ellos durante estos años.Seguiremos contando con los espacios ya tradicionales como la presentación de los trabajos de exhumación realizados por la Secretaría de Desaparecidos de La Gavilla Verde en colaboración con el Grupo Paleolab, encargado de llevarlas a cabo. El equipo de Manuel Polo podrá presentarnos el informe técnico de las exhumaciones de Albalat dels Taronjers y Benagéber. Estarán presentes los responsables de la Gavilla Verde encargados de la documentación e investigación de estos enterramientos y los familiares que nos brindarán su testimonio.

Otro de los encuentros que se ha afianzado en nuestro programa será el de los juristas, donde esperamos contar con aquellas circunstancias que relacionan el actual estado de la justicia en relación a los crímenes realizados durante la dictadura y entra en la discusión de aquellos apartados claves que nos llevarán a conocer con una mayor profundidad lo que nadie entiende. Estamos hablando del juez Garzón.

Los espacios especializados se centrarán en la presencia de las asociaciones francesas que trabajan en mantener viva la participación de los españoles en la liberación de Francia y los trabajos que se realizan en la actualidad desde diversos frentes, desde la investigación a la reivindicación.

Territorialmente también quisiéramos incorporar a Catalunya como lugar interesante tanto por su cercanía a la frontera y su inmersión en las rutas empleadas para la infiltración de hombres desde Francia. A su vez la génesis del movimiento reivindicativo de posguerra que se conformó en aquel país y que deviene de la huida de miles de personas de sus pueblos y encontraron acogida en el desarrollo industrial.

La tarde del sábado quisiéramos presentaros diversas investigaciones que se están llevando a cabo, la mayoría de ellas novedosas y que abastan el territorio peninsular.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap trackback.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: