Restes humanes de la batalla de l’Ebre

“Cientos de cadáveres de la Batalla del Ebro permanecen a la intemperie”. Notícia als informatius de Tele 5 de setembre del 2008.

Més d’un any i mig després la situació no ha canviat gaire, per bé que els veïns han entregat unes 600 restes, d’aproximadament 63 soldats republicans.

Ahir 30 d’abril de 2010 s’ha publicat a El País un article sobre els centenars de cadàvers de la Batalla de l’Ebre que jauen abandonats garirebé a la superfície. “Restos humanos de la batalla del Ebro”. Malgrat Catalunya ha estat pionera en legislar la recerca i localització de persones desaparegudes i la dignificació, senyalització i exhumació de fosses comunes de la Guerra Civil. La Generalitat assumeix la responsabilitat i s’estan exhumant i classificant però es tornen a enterrar per si hi hagués la possibilitat d’identificar-los, cosa que es podria solucionar simplement amb un banc de dades genètiques, tal com existeix a Argentina des de l’any 1987.

¿Com es possible que hi hagi aquest abandó de restes mortals dels combatents republicans a l’Ebre, prohibit taxativament per la Convenció de Ginebra? El Govern ha de deixar de donar aquest tracte inhumà als desapareguts.

En aquest sentit l’article 8 del segon Protocol a la Convenció de Ginebra, ratificat per Espanya fa més de 20 anys, a l’abril de 1989, senyala expressament:

Article 8. Cerca

Sempre que les circumstàncies ho permetin, i en particular després d’un combat, es prendran sense demora totes les mesures possibles per a cercar i recollir als ferits, malalts i nàufrags amb la finalitat de protegir-los contra el pillatge i els maltractaments i assegurar-los l’assistència necessària, i per a cercar als morts, impedir que siguin despullats i donar un destí decorós a les seves restes.

Sembla impossible que aquestes persones es trobin així i siguin recollits com a souvenir pels excursionistes, però lamentablement no ho és.

A través del Consorci Memorial dels espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) s’ha creat una Oficina dels Desapareguts que facilitarals familiars de soldats desapareguts durant els combats de la batalla, encara que només a sol·licitut d’aquests la informació necessària, quan aquesta existeix, sobre la data de defunció i el lloc d’inhumació del cos.

Podeu accedir-hi en aquest enllaç: http://www.batallaebre.org/oficina_desapareguts.php

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap trackback.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: